Projects

Location


Get Direction

About the Company

by Söhne & Partner architects
34 projects.

Our architecture is as unique as our clients.

A building must always engage in a dialogue – with its surroundings and the people who use it. Our architecture is always tailored to the needs of the people who live, work or spend their leisure time in our buildings. We also pay attention to our buildings’ surroundings, and use them as a source of inspiration. Because the brief, site and client are never the same twice over, every project is unique – and so are our solutions.

Ethiopian Insurance Corporation thumb
Ethiopian Insurance Corporation thumb
Ethiopian Insurance Corporation thumb
Ethiopian Insurance Corporation
0 review(s)

Conceptually speaking – with structural metaphoric relationship – the Insurance Company embracing life and property of its customers is depicted as embracing nature by placing the tower and the podium in a natural landscape.

The greened zones surrounding the building, flowing into and through the design, are inspired by the typical picturesque Ethiopian landscape. Like the multifarious vegetation on the countryside there are loads of different areas to be found in the garden. Kurtume River, running through the EIC building area, is also handled in harmony with the design concept. The lake in the huge yard, literally floating into the building complex, is not only a part of the outside- but also of the inside design.

The conjunction between the natural landscape and the modern, high-standard building is yet another sign of how those two things are able to work together.

A massive tower to show the strength of the Insurance Corporation

The main recognition mark of the whole building complex is the Office Tower. It is made of two parts leaning on each other, becoming one unit at the end. It shows the connection between the EIC and its customers, depending and relying on each other. The tower is standing completely unattached, rising directly from the ground and reaching high up in the sky. That way the already massive tower increases its power. On the spacious plinth area of the tower a shopping area and urban entertainment mall are located.

The free space between the two parts of the tower is filled with green zones, terraces, bridges and loads of planted areas. It’s another symbolic gesture of security, an image of a safe space provided from the Insurance Company for their customers. Instead of an antenna on top of the building the facades run together, forming a huge spire. Up there a huge screen is set which is able to show moving pictures to be seen all over Addis Ababa.

The EIC headquarter is located right on top of the tower, just where the two parts meet – on the most powerful spot in the whole design. Besides the tower the design proposal also includes a modern shopping mall, an urban entertainment centre, an auditorium with several breakaway rooms and a multi purpose hall, which is included in the design but is able to function totally on its own.

A permanent external sun protection is included in the outside façade. This way the design helps to reduce the usage of air condition.

The competition entry in cooperation with our local partners, BET architects, was rewarded with recognition.