Projects

Location


Get Direction

About the Company

by Söhne & Partner architects
34 projects.

Our architecture is as unique as our clients.

A building must always engage in a dialogue – with its surroundings and the people who use it. Our architecture is always tailored to the needs of the people who live, work or spend their leisure time in our buildings. We also pay attention to our buildings’ surroundings, and use them as a source of inspiration. Because the brief, site and client are never the same twice over, every project is unique – and so are our solutions.

Projects You May Like

Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090 thumb
Rochus 1090
0 review(s)

When planning this building the instructors made a great effort to include all different requirements in the project without, however, neglecting the idea of a unified architectural line.

So when the general refurbishment on Bauernfeldplatz in 1090 Vienna started a huge focus was on connecting the different levels and to open up the restaurant towards the road space in the foreground.

Opening up with ceiling-high windows

A special element of the building is the 1913 built and still existing sun garden. Rather than putting it down because of his ongoing decrepitude it was decided to keep and rehabilitate it. By opening the portals to ceiling-high windows, the sun garden now connects not only inner- and outer-space but also the different levels of the building.

Before constructions begun the rooms were unfavourable arranged in the building – the kitchen was in the mezzanine while the guest room was banished to the basement. Even the staircase was too old and dilapidated and offered no room for guests to pass on convenient.

With the remaking of the staircase a connection of all four levels (ground floor with basement and ground floor with mezzanine) and the rearranging of the rooms was achieved. So the kitchen had to go into the basement and sitting in the guest room you can now enjoy the nice view over Bauernfeldplatz.

Visual dematerialization

The layout of the guest room is u-shaped around the building core. This evoked the idea of a visually dematerialization while using dark coatings and mirrors. In contrast, the bars and the four fireplaces are particularly emphasized in the room with gold coating of the surfaces and staged.

The guest room on the mezzanine floor does not only offer a smoking and a non smoking area, it is also set 2.40 meter above the road. By removing the parapets and putting in windows that attach the floor to the ceiling, the room is filled with light and air and opens it up towards the street space.